Dopuna TKU za službenike i namještenike u javnim službama

    Uskoro slijedi Dopuna TKU za službenike i namještenike u javnim službama.
     U Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama, potpisanom 7. prosinca 2017. godine, iznos naknade za trošak prijevoza ugovoren u članku 66. TKU-a za zaposlene u javnim službama nije izrijekom ugovoren u neto iznosu, stoga je ta naknada, u skladu s poreznim propisima, oporeziva.
Zaposleni u državnoj službi, slijedom članka 61. Kolektivnoga ugovora za državne službenike i namještenike to materijalno pravo ostvaruju u neto iznosu.
Odredba o naknadi troškova prijevoza u oba je kolektivna ugovora ugovorena istovjetno, a radi usklađivanja ovoga materijalnoga prava zaposlenih u javnim službama na jednaki način, kako je to uređeno i za državne službenike i namještenike, potrebno je dopunom odredbe članka 88. TKU-a ugovoriti da je i ovo materijalno pravo za službenike i namještenike u javnim službama ugovoreno u neto iznosu.
U cilju osiguranja ostvarivanja i očuvanja prava zaposlenih u javnim službama te njihovo izjednačavanje s pravima državnih službenika i namještenika, pokrenuta je ova dopuna.

O autoru admin

Sindikat zdravstva, socijalne zaštite i mirovinsko - invalidskog osiguranja Hrvatske utemeljen je 12. veljače 1991. godine na Osnivačkoj skupštini u Zagrebu. Članstvo sindikata čine zaposleni u djelatnostima zdravstva, socijalne skrbi i mirovinsko - invalidskoga osiguranja s područja cijele Hrvatske. Naši članovi su zaposlenici kliničkih, dječjih, specijalnih, psihijatrijskih, općih bolnica domova zdravlja, nastavnih zavoda, zavoda za javno zdravstvo, ljekarni, centara za socijalnu skrb, domova za stare i nemoćne, centara za odgoj i obrazovanje, invalidi itd.. Ukratko članovi su nam od spremačice, pomoćne kuharice, vozača pa do magistara inženjera, doktora, sveučilišnih profesora dakle svih zaposlenih u gore navedenim sustavima. Sindikat je udružen u Nezavisne Hrvatske sindikate i prvi je sindikat koji je u Hrvatskoj ušao u najveću međunarodnu udrugu javnog sektora Public Services International. U promicanju interesa članstva i osiguranju radno-socijalnih prava Sindikat pregovara sa socijalnim partnerom: Vladom Republike Hrvatske i resornim ministarstvima.
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.