Izvještaj o održivosti – Zakon o računovodstvu

U Narodnim novinama br. 85/2024 objavljen je Zakon o računovodstvu kojim se, između ostalog, uređuje i izvještaj o održivosti, primjena standarda izvještavanja o održivosti i provjera izvještaja o održivosti. u čl. 34. Zakona propisana dužnost članova uprave odnosno izvršnih direktora da izvijeste radničko vijeće, odnosno sindikalnog povjerenika koji je preuzeo prava i obveze radničkog vijeća te da rasprave o informacijama o održivosti i načinima pribavljanja i provjere tih informacija te od radničkog vijeća odnosno sindikalnog povjerenika zatraže pisano mišljenje. Izvještaj o održivosti je izvještaj o informacijama povezanim s pitanjima održivosti (okolišni čimbenici, društveni čimbenici, čimbenici u području ljudskih prava te upravljački čimbenici).Obveznici izvještavanja su:

Izvješćivanje o održivosti trebalo bi se provoditi u skladu s pravima radnika na obavješćivanje i savjetovanje. Stoga je u čl. 34. Zakona propisana dužnost članova uprave odnosno izvršnih direktora da izvijeste radničko vijeće, odnosno sindikalnog povjerenika koji je preuzeo prava i obveze radničkog vijeća te da rasprave o informacijama o održivosti i načinima pribavljanja i provjere tih informacija te od radničkog vijeća odnosno sindikalnog povjerenika zatraže pisano mišljenje. Navedeno pisano mišljenje radničkog vijeća, odnosno sindikalnog povjerenika dostavlja se, ako postoji, nadzornom odboru. Izvještaj o održivosti sastavlja se i prezentira primjenom Europskih standarda izvještavanja o održivosti prema kategorijama obveznika izvještavanja o održivosti. Zakon stupa na snagu 28. srpnja ove godine.

 

O autoru SINDIKAT ZDRAVSTVA, SOCIJALNE ZAŠTITE I MIROVINSKO-INVALIDSKOG OSIGURANJA HRVATSKE

Naši članovi su zaposlenici kliničkih, dječjih, specijalnih, psihijatrijskih, općih bolnica domova zdravlja, nastavnih zavoda, zavoda za javno zdravstvo, ljekarni, centara za socijalnu skrb, domova za stare i nemoćne, centara za odgoj i obrazovanje, invalidi itd..
Ovaj unos je objavljen u Početna. Bookmarkirajte stalnu vezu.