Direktiva o dužnoj pažnji za održivo poslovanje

U Službenom listu EU objavljena je Direktiva o dužnoj pažnji za održivo poslovanje. Direktiva će stupiti na snagu 20 dana nakon službene objave, tj. 26. srpnja 2024. godine, a države članice će imati obvezu prenošenja u nacionalno zakonodavstvo do 26. srpnja 2026. godine. Pravna pravila će se početi primjenjivati na najveće tvrtke od 26. srpnja 2027.

Direktiva će utjecati na poduzeća s više od 1000 zaposlenika s prometom većim od 450 milijuna eura i na njihove aktivnosti u rasponu od proizvodnje robe na početku proizvodnog lanca ili pružanja usluga do distribucije, prijevoza ili skladištenja proizvoda na kraju lanca. Poduzeća zahvaćena zakonodavstvom koje je danas doneseno morat će uvesti i provesti sustav koji se temelji na procjeni rizika za praćenje, sprečavanje ili ispravljanje štete za ljudska prava ili okoliš utvrđene tom direktivom.

Direktivom se od poduzeća zahtijeva osiguranje poštivanja ljudskih prava i obveza u pogledu okoliša u cijelom lancu aktivnosti. Ako se utvrdi kršenje tih obveza, poduzeća će morati poduzeti odgovarajuće mjere kako bi spriječila, ublažila, okončala ili svela na najmanju moguću mjeru negativne učinke koji nastaju uslijed njihova vlastitog poslovanja, poslovanja njihovih društava kćeri i poslovanja njihovih poslovnih partnera u lancu aktivnosti. Poduzeća se mogu smatrati odgovornima za prouzročenu štetu i morat će osigurati punu naknadu.

Poduzeća na koja se direktiva odnosi morat će ujedno donijeti i provesti plan za klimatsku tranziciju u skladu s Pariškim sporazumom o klimatskim promjenama. Direktiva će se primjenjivati ovisno o veličini poduzeća u skladu sa sljedećim vremenskim okvirom:

  • 3 godine od stupanja na snagu direktive za poduzeća s više od 5000 zaposlenika i 1500 milijuna EUR prometa
  • 4 godine od stupanja na snagu direktive za poduzeća s više od 3000 zaposlenika i 900 milijuna EUR prometa
  • 5 godina od stupanja na snagu direktive za poduzeća s više od 1000 zaposlenika i 450 milijuna EUR prometa.

Dostupna je putem sljedeće poveznice: https://eur-lex.europa.eu/eli/dir/2024/1760/oj.

O autoru SINDIKAT ZDRAVSTVA, SOCIJALNE ZAŠTITE I MIROVINSKO-INVALIDSKOG OSIGURANJA HRVATSKE

Naši članovi su zaposlenici kliničkih, dječjih, specijalnih, psihijatrijskih, općih bolnica domova zdravlja, nastavnih zavoda, zavoda za javno zdravstvo, ljekarni, centara za socijalnu skrb, domova za stare i nemoćne, centara za odgoj i obrazovanje, invalidi itd..
Ovaj unos je objavljen u Početna. Bookmarkirajte stalnu vezu.