SRETAN VAM 1. SVIBANJ!

 

Poštovani kolegice i kolege, dragi prijatelji!

Ove godine 1. svibnja zatekao nas je u situaciji globalne pandemije bolesti COVID-19. Vrijeme je zabrana svih vrsta okupljanja gdje je više od pet osoba pa tako ove godine nema niti tradicionalnog organiziranja javnih prosvjeda, nema tradicionalnih prosvjednih povorki, kao i okupljanja radnika i njihovih obitelji na zajedničkim druženjima na raznim uobičajenim prvosvibanjskim odredištima. No zbog toga što nema okupljanja ne znači da se stanje radničkih prava poboljšalo, već upravo suprotno, a čemu i sami svakodnevno svjedočimo. Tijekom ovog vremena, tijekom ove krize, isplivali su razni pritisci i nepravilnosti, razna kršenja radničkih , pa i šire, ljudskih prava. Među njima su i slanja radnika na prisilno korištenje godišnjeg odmora, umanjenja plaća i materijalnih prava, gubitci zaposlenja, ali i nepostojanje dovoljne količine zaštitne opreme i sredstava za radnike koji moraju dolaziti na posao i raditi u takvim opasnim uvjetima izloženosti zarazi. Tu je i snažan pritisak poslodavaca i kapitala za „otključavanje zaključanog gospodarstva“ kojemu se, vidimo, politika pokorava i kojemu popušta, a slijedom toga i povratak većine radnika na posao i ponovno pokretanje nastave za niže osnovnoškolske razrede, pri čemu se odgovornost za upućivanje ili neupućivanje djece u školu pilatovski sa vlasti pokušava prebaciti na njihove roditelje. Uz sve, i mnogo toga nenavedenog, stigla je očekivano ponovno i HUP-ova inicijativa za izmjene (čitaj: fleksibilizaciju) ZOR-a. Prošle smo godine u ovo vrijeme branili mirovinski sustav prikupljanjem potpisa za referendum građana. Skupili smo toliko potpisa da smo ga obranili i bez referenduma. Vlast je u cjelini prihvatila naše prijedloge i u skladu s njima izmijenila zakon.

 

Ove nas godine očito nakon 1. svibnja očekuje obrana Zakona o radu. Niz minulih godina, pa i ove, sa raznih poslodavačkih strana dolaze zahtjevi i razne inicijative za umanjenje radničkih prava i fleksibilizaciju sustava rada. Ove godine to čine pod opravdanjem i krinkom bolesti COVID-19. Dugogodišnje iskustvo nas uči da im to ne smije proći. Poručili smo im da, kad je riječ o radu od kuće, možemo nastaviti tamo gdje smo stali prije koju godinu, neovisno o sadašnjem stanju. Ali ni o kakvim drugim izmjenama Zakona o radu ne može i ne smije biti govora. Ako se razgovori o izmjenama Zakona o radu i otvore, onda se oni, zbog stanja u Hrvatskoj, velikog broja iseljenih i katastrofalne demografske situacije, mogu voditi samo i jedino o defleksibilizaciji, a nikako o daljnjoj fleksibilizaciji.

 

Zato, ovoga 1. svibnja, u ovako izmijenjenim okolnostima, skupljajmo snagu za organiziranje zajedničkog snažnog otpora bilo kakvom pokušaju umanjenja radničkih prava kroz izmjene ZOR-a ili donošenje nekog novog zakona kojim bi se to željelo postići zaobilaznim putem. To nećemo postići nikakvim drugim sredstvima osim živom silom i snagom organiziranih članova sindikata i širokom potporom građana.

 

Želim Vama i Vašim obiteljima puno zdravlja, strpljenja, ali i odlučnosti i snage za sve ono što bi moglo uslijediti nakon ovog blagdana i u nadolazećem vremenu.

Sretan Vam 1. svibnja, Praznik rada kojemu ni ova opaka bolest i izolacija ne mogu i ne smiju oduzeti pravo veličati i slaviti čovjeka, radnika i njegov rad. Odmorite se, koji mognete i ne morate raditi ovoga 1. svibnja, ali svi budite budni i spremajte se za ono što bi moglo uslijediti, a što moramo spriječiti svim silama. Poslodavci i vlasti mogu zajedničkim snagama pokušati krenuti u pravcu tih traženih izmjena, ali moraju znati i osjetiti da ih na tom putu mi spremno čekamo i nećemo ih pustiti dalje. Njihov uspjeh ne ovisi toliko o njima, koliko upravo u našoj odlučnosti i snazi da ih zaustavimo. Na nama su odgovornost i obveza ne samo prema nama samima, nego i našoj djeci i svim generacijama koje dolaze. Tu obvezu ne smijemo zanemariti ni iz kojeg razloga pa niti zbog ove pandemije i izolacije. Jednostavno ju moramo izvršiti jer za nas upravo zbog naše odgovornosti ni nema drugog načina i drugog puta.

 

S poštovanjem

 

Krešimir Sever

Predsjednik

 

O autoru admin

Sindikat zdravstva, socijalne zaštite i mirovinsko - invalidskog osiguranja Hrvatske utemeljen je 12. veljače 1991. godine na Osnivačkoj skupštini u Zagrebu. Članstvo sindikata čine zaposleni u djelatnostima zdravstva, socijalne skrbi i mirovinsko - invalidskoga osiguranja s područja cijele Hrvatske. Naši članovi su zaposlenici kliničkih, dječjih, specijalnih, psihijatrijskih, općih bolnica domova zdravlja, nastavnih zavoda, zavoda za javno zdravstvo, ljekarni, centara za socijalnu skrb, domova za stare i nemoćne, centara za odgoj i obrazovanje, invalidi itd.. Ukratko članovi su nam od spremačice, pomoćne kuharice, vozača pa do magistara inženjera, doktora, sveučilišnih profesora dakle svih zaposlenih u gore navedenim sustavima. Sindikat je udružen u Nezavisne Hrvatske sindikate i prvi je sindikat koji je u Hrvatskoj ušao u najveću međunarodnu udrugu javnog sektora Public Services International. U promicanju interesa članstva i osiguranju radno-socijalnih prava Sindikat pregovara sa socijalnim partnerom: Vladom Republike Hrvatske i resornim ministarstvima.
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.