Isplaćeni regresi za godišnji odmor

Nešto prije blagdana Velike Gospe isplaćen je zadnji regres u jednoj socijalnoj ustanovi. Time je u svim ustanovama gdje mi imamo članove, isplaćen regres, prema dojavama naših sindikalnih povjerenika.U većini ustanova isplaćeno je 1250 kuna, a u nekima je poslodavac nagradio radnike dodatnim iznosima na koje je platio porez. Naime, neoporeziv je iznos od 2500 kuna godišnje, a koji se u većini ustanova dijeli za Božić i pred godišnji odmor. Dosta pitanja postavljali su povjerenici i članovi vezano uz isplatu regresa ljudima čije su plaće ovršene. Odgovore na ta pitanja redovito smo tražili i dobivali od Ministarstva financija te smo ih prosljeđivali povjerenicima. Ove godine je Ministar financija dr.sc. Zdravko Marić uputio dopise svim ustanovama iz kojeg je razvidno da se u većini slučajeva regres može isplatiti na ruke što su mnogi i učinili. Tek kod manjeg broja je došlo do nesporazuma. Vjerujemo da je do današnjeg dana i to otklonjeno. Dopis ministra je napisan vrlo jasnim jezikom pa svi koji ga nisu vidjeli i vezano uz njega imaju nejasnoće mogu si ga i sami pročitati. Temeljnim kolektivnim ugovorom za službenike i namještenike u javnim službama, potpisanim 9. ožujka 2017. godine („Narodne novine” broj 24/2017), člankom 59. ugovorena isplata regresa za sve javne službenike i namještenike u 2017. godini. Regres se isplaćuje jednokratno najviše jednom godišnje i najkasnije do kraja lipnja tekuće godine. Pravo na regres ima svaki zaposlenik koji u tekućoj godini koristi makar i razmjerni dio godišnjeg odmora.
S obzirom da u postupku donošenja Državnog proračuna za ovu godinu nije bilo pregovora o visini regresa, visina regresa za 2017.godinu iznosi 1.250,00 kuna kolika je bila zadnja isplata i koliko je ugovoreno u zadnjim pregovorima s Vladom RH.

Uputa_MF_regres_2017

O autoru admin

Sindikat zdravstva, socijalne zaštite i mirovinsko - invalidskog osiguranja Hrvatske utemeljen je 12. veljače 1991. godine na Osnivačkoj skupštini u Zagrebu. Članstvo sindikata čine zaposleni u djelatnostima zdravstva, socijalne skrbi i mirovinsko - invalidskoga osiguranja s područja cijele Hrvatske. Naši članovi su zaposlenici kliničkih, dječjih, specijalnih, psihijatrijskih, općih bolnica domova zdravlja, nastavnih zavoda, zavoda za javno zdravstvo, ljekarni, centara za socijalnu skrb, domova za stare i nemoćne, centara za odgoj i obrazovanje, invalidi itd.. Ukratko članovi su nam od spremačice, pomoćne kuharice, vozača pa do magistara inženjera, doktora, sveučilišnih profesora dakle svih zaposlenih u gore navedenim sustavima. Sindikat je udružen u Nezavisne Hrvatske sindikate i prvi je sindikat koji je u Hrvatskoj ušao u najveću međunarodnu udrugu javnog sektora Public Services International. U promicanju interesa članstva i osiguranju radno-socijalnih prava Sindikat pregovara sa socijalnim partnerom: Vladom Republike Hrvatske i resornim ministarstvima.
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.