Pregovori o 6%

Pregovori o 6%

6Izvršenje obveze prema zaposlenima u javnim službama zapisane 2009. godine u sporazumu o rastu plaća od šest posto nakon što BDP dva kvartala zaredom raste dva posto, rješavano je kroz pregovore sindikata o povećanja osnovice za ukupno šest posto tijekom 2017. godine. U svojoj završnici i nakon usklađivanja tijekom ovog vikenda stvari stoje ovako:
Povećanje će se razlomiti u dva djela: Osnovica plaća u javnim službama od 1. travnja 2017. godine (plaća u svibnju) porast će za tri posto, a još toliko rast će od 1. studenog (plaća u prosincu). Dogovor je rezultat kompromisa jer se sudska praksa za utužene jubilarne nagrade pokazala poprilično neujednačena, dok su neki po istoj osnovi tu tužbu dobili, u drugom slučaju pojedinci su je pod jednakim okolnostima izgubili. Postignut je dogovor o povećanju osnovice, ali ostala pitanja nisu do kraja riješena. O dugu za ovu godinu nastavljaju se pregovori. Govori se o 300 kuna po zaposleniku. Tekst sporazuma usuglašavan je na radnom sastanku u subotu, a postignuti dogovor treba se potpisati sutra tj . u ponedjeljak u 8,30 sati na sastanku Vlade i sindikata. Do potpisivanja ništa nije sigurno. Dogovoreno će ući u tekst Dodatka temeljnom kolektivnom ugovoru. Sutra tj. u ponedjeljak 12. prosinca istječe Temeljni kolektivni ugovor za javne službe i od utorka je na snazi tzv. produljena primjena tog ugovora, a za to se vrijeme on se ne može mijenjati. Produljena primjena traje još tri mjeseca. Produžena primjena kolektivnog ugovora ograničava neka prava, ali to se ne odnosi na materijalna prava. Do Božića će biti isplaćene i božićnice zajamčene TKU-om, u iznosu od 1250 kuna po zaposlenom. Početkom sljedeće godine započinju pregovori o novom, višegodišnjem kolektivnom ugovoru u kojem će morati biti utvrđena dinamika usklađivanja plaća u javnim službama s plaćama u gospodarstvu.

O autoru admin

Sindikat zdravstva, socijalne zaštite i mirovinsko - invalidskog osiguranja Hrvatske utemeljen je 12. veljače 1991. godine na Osnivačkoj skupštini u Zagrebu. Članstvo sindikata čine zaposleni u djelatnostima zdravstva, socijalne skrbi i mirovinsko - invalidskoga osiguranja s područja cijele Hrvatske. Naši članovi su zaposlenici kliničkih, dječjih, specijalnih, psihijatrijskih, općih bolnica domova zdravlja, nastavnih zavoda, zavoda za javno zdravstvo, ljekarni, centara za socijalnu skrb, domova za stare i nemoćne, centara za odgoj i obrazovanje, invalidi itd.. Ukratko članovi su nam od spremačice, pomoćne kuharice, vozača pa do magistara inženjera, doktora, sveučilišnih profesora dakle svih zaposlenih u gore navedenim sustavima. Sindikat je udružen u Nezavisne Hrvatske sindikate i prvi je sindikat koji je u Hrvatskoj ušao u najveću međunarodnu udrugu javnog sektora Public Services International. U promicanju interesa članstva i osiguranju radno-socijalnih prava Sindikat pregovara sa socijalnim partnerom: Vladom Republike Hrvatske i resornim ministarstvima.
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.