Podrška HLK anesteziolozima splitskog KBC-a

A-NE-STEZIJAHrvatska liječnička komora dala je punu podršku splitskim anesteziolozima koji su odbili raditi u tehnički neispravnim operacijskim dvoranama. Hrvatska liječnička komora (HLK) smatra stručno odgovornim ponašanjem odbijanje rada dijela kolega anesteziologa, Klinike za anesteziologiju KBC-a Split, u tehnički neispravnim operacijskim dvoranama. HLK stoga kolegama i kolegicama anesteziolozima daje punu podršku u njihovoj odluci da prestanu s radom u spornim operacijskim dvoranama dok se u njima ne osiguraju pravilnikom propisani uvjeti rada. Ovom odlukom kolegice i kolege anesteziolozi su sigurnost i zdravlje pacijenata kao i zaštitu vlastitog zdravlja nadredili izvršavanju nametnutih radnih obveza, u neodgovarajućim i potencijalno opasnim radnim uvjetima.

Podsjećaju na čl. 45. Pravilnika o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje zdravstvene djelatnosti koji izrijekom određuje da je središnji sustav odvođenja suviška plinova i para sastavni dio obvezne opreme za rad u operacijskoj dvorani i pripremi za anesteziju.

Naime, redovni stručni nadzor HLK-a, obavljen prošlog mjeseca u Klinici za anesteziologiju KBC-a Split, nedvojbeno je utvrdio da pojedine operacijske dvorane KBC-a Split ne posjeduju takav sustav te time ne zadovoljavaju minimalne tehničke uvjete za sigurno obavljanje djelatnosti anesteziologije. O navedenom propustu, HLK je promptno izvijestila nadležno ministarstvo i rukovodstvo KBC-a Split.

Upozoravamo sanacijskog upravitelja KBC-a Split, predstojnika Klinike za anesteziologiju i predstojnika Klinike za kirurgiju KBC-a Split da su odgovorni za osiguravanje svih uvjeta određenih Pravilnikom o minimalnim tehničkim uvjetima za rad u operacijskim dvoranama te da u neadekvatnim radnim prostorima ne smiju organizirati niti dozvoljavati rad zdravstvenih djelatnika. U protivnom se izlažu mogućnosti kaznenog progona zbog poticanja i omogućavanja nesavjesnog liječenja, odnosno izlaganja pacijenata i zdravstvenih radnika uvjetima štetnim po njihovo zdravlje.

Komora je pozvala nadležne državne inspekcije da trenutno zabrane rad u neadekvatnim operacijskim dvoranama KBC-a Split, objektivno utvrde sve aspekte uvjeta rada na Klinici za anesteziologiju KBC-a Split te nalože zatvaranje operacijskih dvorana koje ne zadovoljavaju minimalne tehničke uvjete za obavljanje zdravstvene djelatnosti, sve dok se u njima ne osiguraju pravilnikom propisani uvjeta rada.

U slučaju bilo kakvog pokušaja sankcioniranja ovog krajnje odgovornog ponašanja kolega anesteziologa, HLK će pružiti svojim članovima svu pravnu pomoć, a u okviru svojih nadležnosti procesuirat će kolege koji zloupotrebljavaju svoje ovlasti na štetu pacijenata i zdravstvenih djelatnika te ih prijaviti nadležnim državnim institucijama.

Dužnost je svakog liječnika osigurati sigurno i stručno pružanje zdravstvene skrbi svakom zdravstveno ugroženom čovjeku, pri čemu se, osim u iznimnim situacijama, svjesno ne smije ugrožavati vlastito zdravlje, zdravlje kolega niti drugih zdravstvenih suradnika, potpisao je Mr.sci. Trpimir Goluža, dr.med.
predsjednik HLK-a.

O autoru admin

Sindikat zdravstva, socijalne zaštite i mirovinsko - invalidskog osiguranja Hrvatske utemeljen je 12. veljače 1991. godine na Osnivačkoj skupštini u Zagrebu. Članstvo sindikata čine zaposleni u djelatnostima zdravstva, socijalne skrbi i mirovinsko - invalidskoga osiguranja s područja cijele Hrvatske. Naši članovi su zaposlenici kliničkih, dječjih, specijalnih, psihijatrijskih, općih bolnica domova zdravlja, nastavnih zavoda, zavoda za javno zdravstvo, ljekarni, centara za socijalnu skrb, domova za stare i nemoćne, centara za odgoj i obrazovanje, invalidi itd.. Ukratko članovi su nam od spremačice, pomoćne kuharice, vozača pa do magistara inženjera, doktora, sveučilišnih profesora dakle svih zaposlenih u gore navedenim sustavima. Sindikat je udružen u Nezavisne Hrvatske sindikate i prvi je sindikat koji je u Hrvatskoj ušao u najveću međunarodnu udrugu javnog sektora Public Services International. U promicanju interesa članstva i osiguranju radno-socijalnih prava Sindikat pregovara sa socijalnim partnerom: Vladom Republike Hrvatske i resornim ministarstvima.
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.