Raste li plaća za 6% ?

6 postoO odluci sindikata o nedolasku na sastanak o sporazumu o povećanju osnovice za plaće s  Ministrom rada i mirovinskog sustava ovih dana se iznose različite istine. Jedan od ozbiljnih razloga nedolaska  je svakako uvjerenost sindikata da se sa sadašnjom vladom taj problem ne može riješiti. Nedavno je i sam premijer izjavio da tehnička vlada nema ovlasti za razgovor sa sindikatima kao i za bilo kakve dogovore.  Ova Vlada isto tako ne može preuzimati obaveze za neku buduću Vladu. Sindikati će pričekati formiranje nove vlade sjesti s njom, razgovarati i tek tada možebitno, najaviti sudske tužbe.

Državni zavod za statistiku službeno je odgovorio Ministarstvu rada i ustvrdio da je prosječna stopa rasta BDP-a za protekla dva kvartala bila 1,99948. Slijedom toga u Vladi  su željeli održati sastanke  s sindikatima javnih i državnih službenika, kako bi obje strane zajednički utvrdile što to točno znači: zaokružuje li se ova stopa, izražena na velik broj decimala, na 2 te se stječu uvjeti da se već od siječnja povećaju plaće za 240.000 javnih i državnih službenika ili je rast manji od propisanih minimalnih dva posto.

Sindikati će tražiti da se ispoštuje potpisano i da zaposlenici u javnom sektoru dobiju dogovoreno sporazumima potpisivanima s Vladom između 2006. i 2012. godine. Sporazum na snazi i sporazum treba poštivati. Sindikat smatraju da je DZS, koji nikad ranije nije stopu BDP-a izrazio na više od jedne decimale u svojem redovnom priopćenju objavio da je stopa rasta za drugo tromjesečje bila 1,2, a za treće 2,8 te je jasno da je prosjek 2 potrebnih 2 posto za aktiviranje sporazuma Vlade i sindikata o povećanju osnovica za plaće za 6 posto.

Bude li protumačeno da BDP prosječno nije rastao za prosječna dva posto u protekla dva tromjesečja taj minimalni prosjek potreban za automatsku povišicu u javnom sektoru bit će po pokazateljima o rastu industrijske proizvodnje i trgovine na malo, oporavku građevine i povećanom broju turista, dostignut za tri mjeseca. Stručnjaci se slažu da će stopa rasta u četvrtom kvartalu biti minimalno 1,3%, što će sa 2,8% u trećem kvartalu davati prosjek od potrebna dva ili više posto. Podatke o stopi rasta u četvrtom tromjesečju DZS će objaviti u ožujku 2016., što znači da bi javni sektor povišicu dobio u travnju. Takav bi scenarij uvelike olakšao tehničku organizaciju isplate jer bi novac za povišicu bio planiran novim proračunom.

 

O autoru admin

Sindikat zdravstva, socijalne zaštite i mirovinsko - invalidskog osiguranja Hrvatske utemeljen je 12. veljače 1991. godine na Osnivačkoj skupštini u Zagrebu. Članstvo sindikata čine zaposleni u djelatnostima zdravstva, socijalne skrbi i mirovinsko - invalidskoga osiguranja s područja cijele Hrvatske. Naši članovi su zaposlenici kliničkih, dječjih, specijalnih, psihijatrijskih, općih bolnica domova zdravlja, nastavnih zavoda, zavoda za javno zdravstvo, ljekarni, centara za socijalnu skrb, domova za stare i nemoćne, centara za odgoj i obrazovanje, invalidi itd.. Ukratko članovi su nam od spremačice, pomoćne kuharice, vozača pa do magistara inženjera, doktora, sveučilišnih profesora dakle svih zaposlenih u gore navedenim sustavima. Sindikat je udružen u Nezavisne Hrvatske sindikate i prvi je sindikat koji je u Hrvatskoj ušao u najveću međunarodnu udrugu javnog sektora Public Services International. U promicanju interesa članstva i osiguranju radno-socijalnih prava Sindikat pregovara sa socijalnim partnerom: Vladom Republike Hrvatske i resornim ministarstvima.
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.